Välkommen till skägg.net & sektionen om skäggstilar

Den digitala skägguiden för gentlemen

På skägg.net guidar vi dig som läsare genom frågor som berör minoxidil, skinroller, vetenskapliga rön hur du kan få bättre skäggväxt, diverse olika skäggoljor samt ger dig tips på hemsidor som vi själva nyttjar när vi inhandlar våra skäggprodukter.

Beardshop

Specifikationer

 • Specialister på skäggvård och rakning
 • Stort sortiment av skäggvårdsprodukter
 • Mål att bygga upp ännu större sortiment
 • Samlar information, historik och kuriosa om skägg, rakning och mustasch
Till Beardshop

Cedvard

Specifikationer

 • Svensk onlinebutik som säljer groomingprodukter för män
 • Utmärkt kundservice och snabb
 • Erbjuder skäggprodukter och rakverktyg
 • Produkter som är populära hos alla män
Till Cedvard

Gents

Specifikationer

 • Stig in i en värld av lyx och omsorg
 • Erbjuder det största utbudet i Sverige inom rakning, skägg och hudvård för män
 • Har ett stort urval av nischade dofter - som håller längre än något annat på marknaden.
Till Gents
Skäggstilar

Skäggstilar 2023

Det nya året är precis runt hörnet, och det betyder att det är dags att börja fundera på vilka trender som kommer att vara stora år 2023. När det gäller ansiktsbehåring finns det några olika riktningar du kan gå. Kanske vill du prova en snyggt trimmad skäggstil, eller något mer vilt och otämjt. Oavsett vad du föredrar har vi täckt dig med vår sammanställning av de bästa skäggstilarna för 2023. Så ta en titt och låt dig inspireras!

Män som har avlånga eller rektangulära ansikte bör låta skägget växa med mer hår på sidorna (alltså kinderna), samtidigt som hårlängden på hakan är kortare för att balansera ut dragen. Män med fyrkantiga eller runda ansikten bör låta skägget växa fylligare på hakan och hålla det betydligt kortare på sidorna. Detta för att en illusionen om att ansiktet ser längre ut ska uppträda. Allt handlar om att balansera skägget så att det passar dina ansiktsdrag. Är du fortfarande osäker vilken ansiktsform du har? Låt mig illustrera detta genom en bild så kanske det klarnar mer.

De bästa skäggstilarna år 2023

Traditionellt skäggstubb
Skäggstubb uppstår några dagar efter rakning. Denna typ av skägg är väldigt kort (omkring 3-5 mm). Din uppgift blir att låta rakapparaten ligga i 1-2 dagar direkt efter rakning samt att hålla skägget under adamsäpplet trimmat med hyvel eller rakapparat. Om du har stubb hela vägen upp till kinderna kan du trimma eller raka håret precis under kindbenet.
Meddellångt stubb
Medan den korta skäggstubben tar 1-2 dagar att odla, tar den medellånga skäggstubben några dagar till. En medellång skäggstubb är mellan 3-5 mm långt. Kinderna bör lämnas renrakade så att helhetsintrycket ser snyggt och medvetet ut.
Långt stubb
Den långa stubben är något längre än den medellånga stubben och mäter ca 6 mm. För att uppnå den långa stubben, så fungerar en justerbar skäggtrimmer med inställning 6mm. Allt det hår som växer över den nedre tredjedelen av ansiktet och under toppen av adamsäpplet måste bort.
Helskägg
Helskägg har en mycket distinkt form. Det börjar vid kindlinjen och skägget under är kvar för att växa naturligt. Efter fyra veckor kan man börja forma skägget och definiera en skägglinje. För denna process rekommenderas en stylist eller frisör.
Van Dyke-skägg
Teorin bakom Van Dyke-skägget är enkel: ett bockskägg kombinerat med mustasch
French Fork
Denna skäggstil är unik, även om den påminner om helskägget. Den största skillnaden går att finna på hakan, då håret på hakan är separerat. Skäggstilen har vunnit popularitet på grund av Jack Sparrow i Pirates of the Caribbean.
Ducktail-skägg
Denna skäggstil kommer från helskägget och är inspirerad av ankors stjärtar. Män som klär denna skäggstil uppskattar stilen på grund av att det naturliga blandas med en sofistikerad touch. För att bära den här skäggstilen bör du trimma med en skäggtrimmer samt en jigg på den övre delen av ditt skägg och låta delen under hakan växa tills det att den har nått önskad längd.
Cirkelskägg
Cirkelskäggstilen är bra för alla som vill ha ett skägg med en fin touch. Istället för att ha ett helskägg som kan verka både rörigt och ovårdat, låter cirkelskägget dig få ett snyggt och rent utseende. Denna skäggstil har fått sitt namn från dess form. Faktum är att cirkelskägget har en mustasch och ett rundat bockskägg. Denna skäggstil är relativt lätt att underhålla. Du behöver bara använda en skäggtrimmer med längdinställning då och då för att trimma hårstråna på ditt skägg med en acceptabel längd. Den här typen av skägg är vidare perfekt för dig som har en fyrkantig käke.
Getskägg
Den här skäggstilen är precis som den låter. Faktum är att bara den undre delen av hakan har skägg. Ingen mustasch syns i dennna skäggstil. De män som bär denna stil låter växa en linje från hakan till underläppen. Dessutom bör bredden på ditt skägg vara ett likhetstecken med munnens bredd. De två linjerna som definierar ändarna på ditt skägg kan vara vertikala eller lätt lutade beroende på vad du föredrar. Slutligen ska den del som är under din haka rundas med en skäggtrimmer med längdinställning.
Kejsarskägg
Denna skäggstil är perfekt för dig som vill sticka ut. I själva verket är denna stil egentligen inte ett skägg utan en mustasch. Fortsättningsvis hade denna stil sin storhetstid i Frankrike under det andra imperiet. Denna mustaschstil ska inte förväxlas med Napoleon III som har ett bockskägg. Den kejserliga stilen har bara en mustasch. Polisongerna och hårstråna som finns under hakan måste allt rakas. För att framhäva stilen på din kejserliga mustasch, föreslås det att du använder skäggvax.

Vad är skillnaden mellan en skäggstil och längden på ansiktshåret?

När man talar om ansiktsbehåring är en av de viktigaste frågorna om man ska diskutera skäggstil eller skägglängd. Medan skägglängd vanligtvis har att göra med den sammanlagda längden på ansiktshåret i ansiktet, fokuserar skäggstilen mer på detaljerna i hur ansiktshåret trimmas, formas och vårdas. Det finns otaliga skäggstilar – från traditionellt fullskägg till intrikata mönster och mönster – men varje skäggstil kräver olika längder och former av ansiktshår för att se bäst ut. 

Ett fullskägg kan till exempel kräva en jämn längd i hela skägget, medan ett “kejserligt” skägg kan kräva längre stråk vid hakan medan andra delar hålls kortare. När du bestämmer dig för en skäggstil eller längd är det viktigt att komma ihåg att ansiktshårets former inte bara varierar när det gäller stil utan också hur det bäst ramar in ditt ansikte. Det kan krävas experimenterande för att hitta vad som ser bäst ut för dig, så var inte rädd för att experimentera tills du hittar något som fungerar!

raktillbehör för perfekt skäggstil

Hur du får den perfekta skäggstubben

Skäggstubb-looken kan vara en robust och stilig estetik, men det är inte alltid lätt att få den perfekta skäggstubben. Därför är det viktigt att ha en förståelse för grunderna innan du tar en rakhyvel till ditt skägg. Till att börja med är det viktigt att välja en skäggstil som fungerar för din ansiktsform; något som ett hakbandsskägg eller ett klassiskt getskägg kan betona de skarpa linjerna i din skäggstubb bättre än andra stilar. 

Nästa steg är att köpa rätt förnödenheter. Trimningssaxar, elektrisk skäggtrimmer och enkelbladig rakhyvel är alla verktyg som kan komma väl till pass – se till att skaffa versioner som är utformade speciellt för skäggvård. Tvätta och exfoliera skägget försiktigt innan du trimmar eller rakar bort överflödigt hår tills du når önskad längd. Avslutningsvis ska du avsluta med en olja eller fuktighetskräm som är speciellt skapad för ansiktshår för att hålla skäggstubben mjuk och glänsande. Genom att ta dessa steg kan du se till att du får en perfekt trimmad skäggstubb-look som du kan bära med självförtroende.

perfekt skäggstubb - en bra skäggstil

Att forma skägget - konsten att forma konturer

Att skapa skägg är en konstform som har skiftat och utvecklats i modern tid, och det finns inget bättre sätt att skapa en skarp skäggstil än att lära sig några grundläggande konsten att forma skägget. Den första stegen är att bestämma vilken skäggstil du vill ha. Varje ansikte har sin egen unika form, och skäggets form ska matcha detta för att skapa den perfekta balansen. När det gäller rakning måste man ta hänsyn till varje unikas ansiktets kurvor; alla områden måste skarpas noggrant med rakblad, med extra uppmärksamhet på mustaschen och hakan

att forma skägget

Hur du tar hand om ditt skägg - det viktigaste

Att ha skägg kan vara en givande upplevelse, men det kräver också särskild vård och underhåll. När skäggvård görs på rätt sätt kommer skägget att se frodigt ut och ge bäraren en bra känsla av stil i ansiktet. Av alla vanor och tekniker för skäggvård är den viktigaste att rengöra skägget regelbundet. Det är viktigt att hålla skägget rent och fritt från smuts, olja och svett, eftersom det förhindrar hudirritation och klåda. Regelbunden skäggtvätt med milt schampo bör också ingå i din rutin – se bara till att använda en produkt som är särskilt utformad för skägg för att undvika att ta bort nyttiga skäggoljor. 

När skägget är fint och rent kan du applicera skäggbalsam eller skäggolja för att vårda det och tämja flygande skägg. Några dagar i veckan bör räcka för styling – använd bara en kvalitetsborste eller kam för att ge skägget definition och form enligt önskad skäggstil. Genom att se till att ditt skägg håller sig rent och presentabelt ser du till att du ser snygg ut i alla miljöer. tänk på att det kan krävas lite trial-and-error innan du hittar den perfekta groomingregimen för ditt skägg. 

Men så länge du lägger ner en viss inledande ansträngning kommer du snart att skörda alla fördelar med att ha ett välvårdat ansiktsbehåring! överhuvudtaget börjar en ordentlig skötsel av ditt skägg med regelbunden rengöring tillsammans med noggrann styling med hjälp av verktyg som borstar eller kammar som är utformade speciellt för herrskägg. Genom att konsekvent praktisera dessa steg och genom att experimentera med produkter som balsam eller oljor tills du hittar det som fungerar bäst för dig – både när det gäller bekvämlighet samt effekt på din önskade skäggstil – kommer du utan tvekan att vända på huvuden överallt med ett glatt och lyxigt vårdat ansiktshår!

Skägget är tillbaka och det är bättre än någonsin. Om du vill ligga i framkant med trenden är det viktigt att veta hur du ska styla och vårda ditt skägg. Med lite ansträngning kan du få det perfekta ansiktsbehåret för alla tillfällen. Tack för att du läste! Vi hoppas att den här artikeln var till hjälp. Om du har några frågor eller kommentarer är du välkommen att kontakta oss.

ta hand om skägget