Välkommen till skägg.net och sektionen om skäggborstar

Den digitala skägguiden för gentlemen

På skägg.net guidar vi dig som läsare genom frågor som berör minoxidil, skinroller, vetenskapliga rön hur du kan få bättre skäggväxt, diverse olika skäggoljor samt ger dig tips på hemsidor som vi själva nyttjar när vi inhandlar våra skäggprodukter.

Beardshop

Specifikationer

 • Specialister på skäggvård och rakning
 • Stort sortiment av skäggvårdsprodukter
 • Mål att bygga upp ännu större sortiment
 • Samlar information, historik och kuriosa om skägg, rakning och mustasch
Till Beardshop

Cedvard

Specifikationer

 • Svensk onlinebutik som säljer groomingprodukter för män
 • Utmärkt kundservice och snabb
 • Erbjuder skäggprodukter och rakverktyg
 • Produkter som är populära hos alla män
Till Cedvard

Gents

Specifikationer

 • Stig in i en värld av lyx och omsorg
 • Erbjuder det största utbudet i Sverige inom rakning, skägg och hudvård för män
 • Har ett stort urval av nischade dofter - som håller längre än något annat på marknaden.
Till Gents
Sektionen om skäggborstar

Skäggborste

Har du skägg? Då vet du hur viktigt det är att hålla skägget välskött och snyggt. En skäggborste är en viktigt del för alla skäggmän och på den här sidan tar vi en titt på några av de bästa alternativen som finns. Vi kommer också att ge dig några tips om hur du använder en skäggborste för att hålla ditt skägg snyggt. Oavsett om du precis har börjat odla skägg eller om du har haft skägg i flera år är den här sidan för dig. 

skäggborste

De fem bästa skäggborstarna år 2023 med omdöme

TRUEFITT & HILL BEARD BRUSH - skäggborste
Plats 1.

Truefitt & Hill Beard Brush

Denna handgjorda skapelse är perfekt för att upprätthålla din manliga look! Dess storlek, 12 x 4 cm, är precis lagom för att passa direkt i bakfickan. Det ger dig möjlighet att tämja även det mest rebelliska skägget. Med den här skäggborsten vid din sida behöver du inte oroa dig för buskigt skägg igen - den kommer att hålla ditt skägg rent och snyggt samt under kontroll med lätthet.

Till Truefitt & Hill Beard Brush
Mr Beard Brush - skäggborste
Plats 2.

Mr Bear Skäggborste

Vi är många som älskar vårt djärva, robusta skägg, men ibland kan det vara svårt att tämja det - det är här Mr Bear kommer in i bilden. Den här borsten är tillverkad av olivträ och har naturliga svinborsthår. Denna borste sprider inte bara din skäggolja mer effektivt, den ger också en silkesmjuk finish som får dig att se lika befallande ut som du känner dig!

Till Mr Bears skäggborste
Plats 3.

Benjamin Barber Skäggborste, Resestorlek

Den här lilla men mäktiga borsten är tillverkad av lyxigt wengéträ och naturliga naturborst som utan ansträngning kommer att reda ut även det mest oregerliga skägget. Med en längd på 15,5 cm och en bredd på 2,4 cm får den plats i alla väskor så att du kan ta hand om ditt skägg vart du än är på språng. De överlägsna naturborstarna ger en uppfriskande massage när de borstars igenom skägget.

Till Benjamin Barber Skäggborste, Resestorlek
Proraso Brush - skäggborste
Plats 4.

Proraso Military Style Beard Brush

Uppnå en oslagbar look med Proraso Military Style Beard Brush. Sköt och styla skägget på ett perfekt sätt oavsett längd och storlek. Kvaliteten på den här borsten är oöverträffad med en kombination av nylon- och naturborst har den all den hållbarhet och motståndskraft som ditt tunga skägg behöver. Inga fler vilsna hårstrån, den här borsten tar dig från ostyrigt till välvårdat skägg på nolltid. Dessutom kan du använda den som hårborste också! Dess lätta träkropp är gjord för att hålla länge och mäter 11,5 cm x 6 cm

Till Proraso Military Style Beard Brush
Plats 5.

Sailors liten skägg & mustaschborste

Den här borsten är liten men mäktig och har ett svartmålat handtag i lönnträ och naturhår. Den är perfekt för kortare skägg och mustascher, så att du kan styla ditt ansiktshår. De täta och relativt korta borstarna gör det lätt att arbeta in produkter som skäggolja, vax eller balsam så att du får till ditt skägg precis som du vill.

Till Sailors

Vad är en skäggborste och varför behöver du en?

En skäggborste är viktig för att upprätthålla skäggets hygien och stil. De naturliga vildsvinsborstarna avlägsnar effektivt smuts, döda celler och oljor från skägget och gör det mjukt och fritt från fjäll. Med regelbunden borstning främjas skäggtillväxten och skäggets kluvna toppar kan hållas i schack. Dessutom hjälper en skäggborste till att hantera ostyriga hårstrån och ge skägget volym vid styling, vilket gör det möjligt för män att uppnå önskad skägglook. Genom att använda en skäggborste kan män ta sin skäggvård till nästa steg. 

stainless steel scissors and hair comb

De olika typerna av skäggborstar som finns tillgängliga

För att hålla skägget fräscht krävs mer än skäggtvätt och skäggolja. För att kunna sköta skägget med precision krävs rätt sorts skäggborste. Skäggborstar finns i olika storlekar, former och typer för att passa alla stilar. 

För att hålla skägget fräscht krävs mer än skäggtvätt och skäggolja. För att kunna sköta skägget med precision krävs rätt storts skäggborste. Skäggborstar finns i olika storlekar, former och typer för att passa olika stilar. Skäggborstarna ovan är handgjorda med endast material av högsta kvalitet och hjälper dig att skapa den perfekta looken samtidigt som de ger dig en lyxig sensorisk upplevelse. 

Generellt brukar man kategorisera in skäggborstar i tre olika typer; vildsvinshår, hästhår och syntetiskt hår. Varje borste är unik och passar för olika behov. Om du har tjockt skägg är en varm rekommendation att använda vildvinshår. En skäggborste med vildsvinshår har styvare strån och kommer åt skägget bra samt ger en skön massageupplevelse och fördelar din skäggolja på korrekt vis i ditt tjocka skägg.

Har du däremot ett tunnare skägg är hästhår det du är på jakt efter. Hästhår är inte lika styvt som vildsvinshår, men det ger dig med tunt skägg ändock ett tillräckligt bra jobb för att fördela och behålla skäggoljan samt hjälper till att skapa glans och textur. 

För dig som är budgetmedveten finns även syntetiska alternativ tillverkat av plast för att få en liknande effekt som borstarna ovan fast för en mindre summa. Med. enborste av syntetiskt hår kan du däremot inte räkna med ett lika gott resultat när du borstar genom ditt skägg.

vildsvinshår - skäggborste

Välj rätt borste

Kvalitén på ditt skägg

När du väljer en skäggborste är den viktigaste faktorn att välja rätt typ utifrån ditt skägg och längd. Har du ett fullvuxet skägg eller något tunnare skägg? Om du har det förstnämnda ska du leta efter en stor borste med styva borsthår så att alla hårstrån kan jämnas ut utan att fastna. För tunnare skägg med kort hår ska du satsa på en smalare version av samma typ av borste.

Borsthårets längd
Att använda en borste med olika längder på stråna garanterar en jämn fördelning av olja och vax på ditt skägg, vilket ger den perfekta looken.

Vilken borste ska jag köpa?
Det mjuka borstalternativet är perfekt för dem med tunt och kortare skägg – de kommer inte att dra för mycket i det känsliga skägget. Och om du har ett fylligare, längre skägg ska du välja alternativet med hård borste – den kommer att arbeta sina borst genom tjockare hår för att ge dig det skägget du söker.

olika sorters skäggborstar

Hur man använder en skäggborste på rätt sätt

Att ta hand om skägget behöver inte vara komplicerat. Om du lägger till en skäggborste i din skäggvårdsrutin kan du göra processen mycket enklare och resultatet mer elegant. En skäggborste är utformad speciellt för ansiktshår och fungerar genom att återfukta och exfoliera hårstråna samtidigt som den hjälper till att jämnt fördela oljan och ge skägghåret en slät look överlag. För att använda din skäggborste på bästa sätt ska du ta långa drag i flera riktningar med ett medelhögt tryck och se till att borsta från rot till topp. Detta hjälper till att forma skägget och ta bort eventuella kurvigheter i ditt skägg, vilket ger dig ett mjukare och tämjt skägg. Att använda en skäggborste hjälper dessutom till att uppmuntra skäggväxt på grund av dess exfolierande egenskaper.

skäggrutin

Fördelarna med att använda en skäggborste

Att regelbundet använda en skäggborste har många fördelar. En skäggborste hjälper till att fördela skäggoljan jämnt, så att dess vårdande egenskaper kan flöda genom skägget och vitalisera varje hårsäck. Den hjälper också till att få bort eventuellt smuts- eller som sitter fast i skägget. Dessutom hjälper skäggborstar till att uppnå ett mjukare och mer lätthanterligt skägg, eftersom de reder ut och bryter upp de grova kurvigheterna i skägget. Dessutom stimulerar skäggborstning blodcirkulationen och exfolierar huden under skägget, vilket kan minska klåda och torrhet som ofta förknippas med skäggväxt. På det hela taget är det viktigt att äga en skäggborste för att kunna sköta skägget ordentligt.