Välkommen till skägg.net och rakknivssektionen

Den digitala skägguiden för gentlemen

En viktig del av att få ett friskt och välmående skägg är att använda rätt verktyg och produkter. Rakknivar är ett bra verktyg för att hålla ditt skägg format precis som du vill. 

Beardshop

Specifikationer

 • Specialister på skäggvård och rakning
 • Stort sortiment av skäggvårdsprodukter
 • Mål att bygga upp ännu större sortiment
 • Samlar information, historik och kuriosa om skägg, rakning och mustasch
Till Beardshop

Cedvard

Specifikationer

 • Svensk onlinebutik som säljer groomingprodukter för män
 • Utmärkt kundservice och snabb
 • Erbjuder skäggprodukter och rakverktyg
 • Produkter som är populära hos alla män
Till Cedvard

Gents

Specifikationer

 • Stig in i en värld av lyx och omsorg
 • Erbjuder det största utbudet i Sverige inom rakning, skägg och hudvård för män
 • Har ett stort urval av nischade dofter - som håller längre än något annat på marknaden.
Till Gents
Sektionen om rakknivar

De fem bästa rakknivarna år 2023 med omdöme

Att välja den bästa rakkniven kan vara en utmaning, med många olika märken och modeller på marknaden. Men oroa dig inte – vi har gjort research och samlat de bästa rakknivarna för att hjälpa dig att hitta den perfekta rakkniven för dina behov. Våra toppval inkluderar klassiska rakknivar med hög kvalitet, moderna rakknivar med avancerade teknologier och allt däremellan. Oavsett om du är en erfaren skäggman eller nybörjare med skägg, kan du vara säker på att du hittar en rakkniv som passar dina behov hos oss. Så kom och kolla in vårt utbud av de bästa rakknivarna och börja din rakupplevelse.

rakkniv
Feather - rakkniv
Plats 1.

Feather Artist Club DX Shavette

Förbättra din dagliga rakning och förhöj din rutin med Feather Artist Club DX Shavette. Denna japansktillverkade kniv är utformad för att ge dig den närmaste och mest bekväma rakning som möjligt. Med en elegant design som är perfekt för dem som uppskattar lyx, ger det attraktiva handtaget i massiv teak både stabilitet och stil

Till Feather Artist Club DX Shavette
Thiers - rakkniv
Plats 2.

Thiers-Issard Sabatier Rakkniv Romshorn

Är du trött på samma gamla rakhyvlar? Gör dig redo att uppleva något nytt, lyxigt och formidabelt - Thiers-Issard Sabatier Razor Ramshorn! Denna klassiska rakkniv är tillverkad med stil och är det perfekta valet för dem som vill ha precision och utmärkt kvalitet. Det tidlösa handtaget i naturligt vädjurshorn utstrålar ett sofistikerat utseende som kommer att ge en touch av elegans till din dagliga groomingrutin.

Bladet på 7/8" är inte bara tillräckligt brett för att tillgodose alla dina behov av ansiktsrakning, utan dess sammansättning av kolstål gör det ytterst skarpt och pålitligt. Du kommer också att uppskatta den något fyrkantiga näsan på den här rakhyveln, eftersom den hjälper dig att uppnå superfina kanter utan att misslyckas när du formar ditt skägg eller din mustasch

Till Thiers-Issard Sabatier Rakkniv Romshorn
Dovo rakkniv
Plats 3.

Dovo Cut-Throat med handtag i Pärlemor

Vi presenterar Dovo Cut-Throat med handtag i pärlemor - en klassiker från tyska Dovo, tillverkad till perfektion med sitt vackra handtag i imitation av pärlemor och gulddekorerade blad. Retro, snygg och elegant, den här Cut-throat rakhyveln ger dig en exklusiv skäggupplevelse för en bråkdel av priset på andra högklassiga knivar. Det faktum att pärlemor numera är sällsynt bidrar bara till känslan av lyx som följer med att äga detta utsökta föremål.

Med ett vasst blad i kolstål och en bred bredd som även nybörjare lätt kan hantera kan du se stilig ut samtidigt som du njuter av en bekväm rakupplevelse hemma. Skaffa din egen bit av perfektion idag och ge dig själv lyxens gåva utan att offra kvalitet.

Till Dovo Cut-Throat med handtag i Pärlemor
Dovo Bismarck - rakkniv
Plats 4.

Dovo Cut-Throat Bismarck

Vi presenterar Dovo Cut-throat Bismarck. Denna lyxiga njutning har en tidlös klassisk stil med modern touch. Tillverkad med eftertanke och precision består varje blad av premium 6/8" brett kolstål som utan ansträngning väcker uppmärksamhet i ditt hem.

Till Dovo Cut-Throat Bismarck
Plats 5.

Sailor's rakkniv

Sailor's rakkniv är utformad för att vara lätt att manövrera, med unikt utformat handtag som maximerar kontrollen när du använder den för att forma och trimma ansiktshår. Den lätta plastkonstruktionen gör också underhåll och rengöring otroligt enkelt, vilket sparar dig tid mellan användningarna. Till ett så billigt pris är den här hållbara rakkniven det perfekta valet för budgetmedvetna nybörjare som kräver en kvalitetsrakning utan att spränga plånboken.

Till Sailor's rakkniv

Allt du behöver veta om rakknivar

En rakkniv är en slags kniv med en lång, smal och vass bladkant som används för att raka hår och skägg. Rakknivar har använts i tusentals år och har en lång historia som går tillbaka till antiken. Idag finns det många olika typer av rakknivar att välja mellan, med varierande material, storlekar och priser.

Det finns många fördelar med att använda en rakkniv jämfört med en elektrisk rakapparat. En rakkniv ger en nära och skonsam rakning då bladet glider lätt över huden utan att dra eller skava. Dessutom kan en rakkniv användas i många olika lägen, till exempel när du är på resande fot eller utomlands där du inte har tillgång till eluttag.

En rakkniv kan också vara ett bra alternativ för män med känslig hud eller som lider av rakirritationer. Eftersom en rakkniv inte har några mekaniska delar kan den användas tillsammans med en mjuk rakkräm eller -skum för att minska irritationer och göra rakningen mer behaglig.

De olika typerna av rakknivar som finns på marknaden

Det finns olika typer av rakknivar att välja mellan, inklusive straigh razors, som är den klassiska rakkniven med ett fast blad, och folding razors, som har ett blad som kan vikas in i handtaget. Straight razors är oftast dyrare än folding razors men de har också en längre livslängd eftersom bladet kan slipas och vassas om. Folding razors är mer bekväma att bära med sig och de är lätta att rengöra, men deras blad behöver bytas oftare.

Det finns också rakknivar som är gjorda av olika material, inklusive rostfritt stål, kolstål och titan. Rostfritt stål är den vanligaste typen av rakkniv och det är billigt, lätt att rengöra och motståndskraftigt mot rost. Kolstål är ett annat populärt material för rakknivar eftersom det håller en skarp kant längre än rostfritt stål. Titan är det dyrare alternativet men det är också starkt, lätt och tål korrosion väl.

 

Kända märken

Det finns ett antal välkända märken som Merkur, Parker och Gillette. Många av dessa företag erbjuder också rakknivar med olika blad och handtag för att passa olika behov och preferenser.

För att använda en rakkniv krävs det lite övning och teknik. Det är viktigt att hålla rakkniven vinkelrätt mot huden och raka i riktning mot hårväxten för att undvika skärsår och irritationer. Det rekommenderas också att använda en mjuk rakkräm eller -skum för att mjuka upp hårstråna och göra rakningen lättare.

Eftervård av skägg med rakkniv - så håller du skägget välmående och rakkniven skarp

Efter rakningen är det viktigt att tvätta ansiktet med ljummet vatten och använda en aftershave eller ansiktskräm för att lugna huden och förebygga irritationer. Det är också viktigt att rengöra rakkniven efter varje användning för att förlänga dess livslängd och hålla den vass.

Att använda en rakkniv kan vara en tidlös och givande ritual för många män. Det kan ge en nära och skonsam rakning samtidigt som det ger en känsla av stil och elegans. Om du är intresserad av att prova på en rakkniv rekommenderar vi att du undersöker olika alternativ och väljer en som passar dina behov och preferenser.

 

 

man shaving himself

5 tips för att ta hand om din rakkniv

 1. Tvätta bladet med ljummet vatten efter varje användning: Det hjälper till att förhindra att hårstrån och rakkräm torkar fast på bladet och gör den slö. 

 2. Slipa och vassa bladet regelbundet: Du bör du slipa och vässa rakkniven med jämna mellanrum för att hålla den vass. Det finns olika sätt att slipa och vassa bladet på, inklusive att använda slipstenar och honingstenar.

 3. Förvara rakkniven rätt: När du inte använder rakkniven bör du förvara den i en torr och sval plats. Undvik att lämna den i fuktig miljö eftersom det kan orsaka rost och skador på bladet.

 4. Rengör rakkniven regelbundet: Det är viktigt att rengöra rakkniven regelbundet för att förhindra att den blir smutsig och kan orsaka irritationer. Använd ljummet vatten och en mild tvål för att rengöra bladet och handtaget.

 5. Byt ut bladet regelbundet: Har du en rakkniv där du är i behov av byta ut bladet, så gör detta regelbundet. 

tvätta rakkniven i ljummet vatten

För- och nackdelar med rakknivar

Rakknivar är en traditionell metod för rakning som har använts i århundraden. Det finns många fördelar med att använda en rakkniv, men det finns också nackdelar som du bör tänka på.

Fördelar med rakknivar:

 • Ger en nära och skonsam rakning, eftersom rakkniven glider nära huden utan att skava
 • Ger en mer precis och kontrollerad rakning, eftersom du kan styra rakkniven med större precision än en elektrisk rakapparat
 • Kan vara skonsammare för huden, eftersom rakknivar inte drar upp skäggstrån som elektriska rakapparater ibland gör
 • Kan vara långsiktigt billigare, eftersom rakknivar inte behöver batterier eller sladdar och kan användas i många år

Nackdelar med rakknivar:

 • Kan kräva lite mer tid och övning för att få den perfekta rakningen, särskilt för nybörjare
 • Kan kräva lite mer omsorg och vård, eftersom rakknivar behöver slipas och skötas om för att hålla sig skarpa
 • Kan vara farliga att använda, eftersom rakknivar är vassa och kan orsaka skärsår om de används ouppmärksam.

Således är det viktigt att väga fördelarna och nackdelarna med rakknivar mot dina egna behov och preferenser innan du bestämmer dig för att använda dem.

Tips på hur du kan få en nära rakning med alla typer av rakknivar

white labeled bottle near brown brush

Om du vill få en nära rakning med alla typer av rakknivar, finns det några saker du kan tänka på:

 1. Se till att rakkniven är vass och skarp. En vass rakkniv kan ge en bättre och närmare rakning än en slö rakkniv.

 2. Använd varmt vatten och en skum eller gel för rakning. Detta kan hjälpa till att mjuka upp skäggstrån och göra rakningen enklare.

 3. Rakna i riktning mot hårväxten. Rakar du i riktning mot hårväxten kan du oftast få en närmare rakning än om du rakar i motsatt riktning.

 4. Använd långa, jämna drag med rakkniven. Genom att använda långa och jämna drag kan du få en mer jämn och nära rakning.

 5. Skölj huden med kallt vatten efter rakningen. Detta kan hjälpa till att stänga porerna och få huden att kännas fräsch och återfuktad.

 6. Använd en aftershave efter rakningen. En aftershave kan hjälpa till att lugna huden och förebygga irritation.

 7. Experimentera med olika tekniker och produkter för att hitta vad som fungerar bäst för dig. Vad som fungerar för en person behöver inte nödvändigtvis fungera för en annan, så det kan vara bra att prova olika saker och se vad som ger det bästa resultatet för dig.

 8. Träna och öva. Att använda en rakkniv kan kräva lite övning och träning för att få den nära rakningen du önskar. Ju mer du övar, desto mer bekväm och säker kommer du att känna dig med rakkniven.

 9. Var noga med hygienen. Se till att hålla rakkniven ren och desinficera den regelbundet för att undvika att den blir smutsig eller infekterad.

 10. Använd rätt teknik för olika områden. Olika områden i ansiktet kan kräva olika tekniker för att få en nära rakning. Till exempel kan det vara svårt att raka runt näsan med en rakkniv utan att det skaver. Det kan då vara bra att använda en annan teknik, såsom att raka med rakkniven i olika vinklar eller att använda en rakapparat i det området.

Personlig åsikt om vilken typ av rakkniv som är bäst

Som personlig åsikt tycker vi att Feather Artist Club DX Shavette är en utmärkt rakkniv för den som vill ha en kvalitativ och skonsam rakning. Den har en vass och precis bladklinga som glider lätt över huden och ger en nära och skonsam rakning, samtidigt som den är lätt att hantera och har en ergonomisk design som ger bra kontroll.

En annan fördel med Feather Artist Club DX Shavette är att den är lätt att underhålla och byta blad, vilket gör det enkelt att hålla rakkniven i toppform. Dessutom är den gjord av högkvalitativa material som tål mycket användning och har en lång hållbarhet.

Således tyckervi att Feather Artist Club DX Shavette är en mycket bra rakkniv för den som söker en nära och skonsam rakning med hög kvalitet och lång hållbarhet.

person holding handheld blade

Skägg.net - din kompletta källa för allt om skägg och rakknivar

På skägg.net har vi valt ut de bästa rakknivarna efter omfattande research och tester. Vi har använt olika märken och modeller och jämfört dem med varandra för att hitta de rakknivar som har bäst kvalitet, vilka rakknivar som har vassa och skarpa blad, en ergonomisk design och lång hållbarhet.

Vi har också samarbetat med sex olika barberare för att få deras syn på olika rakknivar och få deras råd och tips. Detta har hjälpt oss att få en bred kunskap om rakknivar och vad som fungerar bäst.

Vi på skägg.net är även mycket intresserade av skägg och har under flera år läst på om olika skäggprodukter och metoder för att få ett välmående och vackert skägg. Genom vår kunskap och erfarenhet av skägg och rakknivar vill vi på skägg.net kunna ge dig som läsare råd och tips om hur du kan få och behålla ett vackert och välmående skägg, samt välja rätt rakkniv för dina behov. Vi hoppas att våra artiklar och rekommendationer kan hjälpa dig att hitta de produkter och metoder som passar dig bäst.

Avslutning

Att använda en rakkniv kan ge en nära och skonsam rakning, men det kan kräva lite övning och träning för att få det resultat man önskar. Genom att välja en bra rakkniv, använda varmt vatten och rakprodukter, raka i riktning mot hårväxten och använda långa och jämna drag, kan du få en jämn och nära rakning. Det kan också vara bra att vara noga med hygienen och att använda rätt teknik för olika områden i ansiktet.

Om du följer dessa tips kan du få en nära och skonsam rakning med din rakkniv, och det kan vara en trevlig och njutningsfull upplevelse att raka sig med en rakkniv. Så ge det en chans och öva på tekniken, så kan du få den nära rakning du önskar!